Divizia E&P a Petrom refuza sa aplice noua legislatie a achizitiilor publice
Exploration & Production Services (E&P) a companiei sa aplice in continuare legislatia privind achizitiile publice valabila la data de 1 octombrie a.c., pentru a nu afecta continuitatea activitatii. Aceasta in pofida faptului ca, incepând cu data de 4 octombrie a.c.,in România a intrat in vigoare o noua legislatie privind achizitiile publice, care schimba radical procedurile si conditiile aplicate pâna la data mentionata.
„Decizia a fost luata pentru a asigura activitatea E&P fara intreruperi.(...)Petrom E&P va lua masuri pentru a alinia procedurile de achizitii publice la cerintele legale fara a periclita activitatea“, se arata intr-o nota semnata de Johann Pleininger, membru al boardului executiv al E&P Romania, transmisa tuturor directorilor din companie.
Surse avizate din piata ne-au precizat ca, aparent, aceasta decizie poate avea doua explicatii: dorinta de a preveni o eventuala stare de incertitudine in companie cu privire la modul in care vor fi transate probleme vizând achizitiile publice, odat a cu schimbarea legislatiei, sau incercarea de a „evita“ aplicarea noilor prevederi in domeniu, care sunt mult mai restrictive. „Având in vedere ca un pachet semnificativ de actiuni al Petrom apartine in continuare statului român, este de-a dreptul curioasa aceasta decizie, prin care noua legislatie a achizitiilor publice este ocolita. In mod normal, hotarârea boardului E&P ar trebui sa devina nula odata cu intrarea in vigoare a noilor acte normative emise de Guvern“, au afirmat sursele citate. Acestea au explicat ca, in conditiile vechii legislatii a achizitiilor publice, aveau acces in sistem societati care pe noile proceduri nu mai au nici o sansa de calificare. Firmele mari, cu bonitate si potenta financiara nu vor fi afectate de noua lege, ci dimpotriva, au adaugat sursele.
Divizia de servicii petroliere E&P a Petrom a fost infiintata relativ recent, respectiv dupa preluarea unei parti din Petromservice. In 15 iunie a.c., la nivelul E&P s-au creat doua noi divizii. Este vorba de E&P Romania, condusa de Johann Pleininger si E&P International, manageriata de Werner Ladwein. Reamintim ca Executivul a aprobat, in 26 septembrie 2007, Ordonanta de Urgenta nr. 94 pentru modificarea si completarea OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a celor de servicii. Actul normativ a intrat in vigoare pe 4 octombrie a.c.
Modificari aduse de noua legislatie a achizitiilor publice
Noua lege da posibilitatea autoritatilor sa achizitioneze direct, fara aplicarea procedurilor de achizitie publica, produse de pâna la 10.000 de euro, in loc de 5.000 de euro, cât prevedea vechiul act normativ. Totodata, cererile de oferta, fara licitatie, se aplica pentru servicii de pâna la 75.000 euro, fata de 40.000 euro. Si valoarea lucrarilor publice contractate de autoritati prin cerere de oferta a crescut de la 250.000 euro la 500.000 euro. Alte modificari ale Legii achizitiilor publice se refera la modificarea termenului de organizare a licitatiilor electronice, respectiv de la 52 de zile la 24 de zile.
8% din Petrom, vândut direct salariatilor
AVAS a lansat din nou, în dezbatere publica, proiectul de hotarâre de Guvern privind vânzarea catre salariatii Petrom a unui pachet de pâna la 8% din capital, la acelasi pret la care grupul austriac OMV a preluat compania. Potrivit acestuia, dreptul angajatilor de a cumpara titluri Petrom nu va fi transmisibil. Vor avea dreptul sa achizitioneze titluri Petrom angajatii companiei din august 2003 si pâna în prezent.
Marilena Dan - Gardianul (30-10-2007)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu