7 iul. 2007

Domeniul de aplicare

Dispoziţiile ordonanţei şi a actelor normative date în aplicare sunt obligatorii pentru:

atribuirea contractului de achiziţie publică;

încheierea acordului-cadru;

organizarea concursului de soluţii.

Atenţie!

Contractul finanţat sau subvenţionat în mod direct, în proporţie de mai mult de 50%, de către o autoritate contractantă, se consideră a fi contract de achiziţie publică şi se atribuie potrivit prevederilor ordonanţei. Aceeaşi regulă este valabilă şi în cazul în care respectivul contract este atribuit în numele şi pentru o altă persoană fizică sau juridică. Contractul de finanţare trebuie să conţină, în mod obligatoriu, o clauza privind respectarea ordonanţei pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică prevăzute de acesta.

Excepţii de la domeniul de aplicare

Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor ordonanţei:

acele contracte de achiziţie publică atribuite de o autoritate din domeniul apărării şi securităţii naţionale dacă prin intermediul acestora s-ar creea circumstanţe care:

- ar conduce la divulgarea unor informaţii contrare intereselor esenţiale de securitate ale ţării; sau

- implică protecţia unor interese esenţiale de securitate ale ţării şi sunt în legătură cu producţia sau comercializarea de arme, muniţii şi material de război.

Notă: Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili circumstanţele aplicabile şi procedurile specifice pentru atribuirea acestor contracte de achiziţie publică, astfel încât să nu conducă la alterarea concurenţei pe piaţa produselor care nu sunt destinate unor scopuri specific militare.

acele contracte de achiziţie publică care au fost declarate cu caracter secret de către autoritaţile abilitate în acest sens;

acele contracte de achiziţie publică care necesită impunerea unor măsuri speciale de siguranţă pentru protejarea unor interese naţionale;

acele contracte de achiziţie publică atribuite ca urmare a unui acord internaţional încheiat în conformitate cu prevederile Tratatului cu unul sau mai multe state care nu sunt membre ale Uniunii Europene şi care vizează furnizarea de produse sau execuţia de lucrări, destinate implementării sau exploatării unui proiect în comun de către statele semnatare, şi numai dacă prin acordul respectiv a fost menţionată o procedură specifică pentru atribuirea contractului respectiv;

acele contracte de achiziţie publică atribuite ca urmare unui acord internaţional referitor la staţionarea de trupe, şi numai dacă prin acordul respectiv a fost prevăzută o procedură specifică pentru atribuirea contractului respectiv;

Atenţie! Autoritatea contractantă are obligaţia de a transmite ANRMAP toate informaţiile referitoare la acordurile internaţionale încheiate, în conformitate cu prevederile Tratatului, cu unul sau mai multe state terţe faţă de Uniunea Europeană, care vizează furnizarea de produse sau execuţia de lucrări, destinate implementării sau exploatării unui proiect în comun.

Sunt exceptate de la prevederile ordonanţei:

acele contracte de servicii care au ca obiect cumpărarea sau închirierea, prin orice mijloace financiare, de terenuri, clădiri existente, alte bunuri imobile, sau a drepturilor asupra acestora;

Exemplu: Serviciile agenţiilor imobiliare.

Atenţie! Contractele de servicii financiare, care se încheie, indiferent de forma, în legătură cu contractul de cumpărare sau de închiriere respectiv, se atribuie potrivit prevederilor ordonanţei.

Exemplu: Creditul pentru cumpărarea sau închirierea unui teren, unei clădiri sau oricărui alt bun imobil se achiziţionează potrivit ordonanţei.

acele contracte de servicii care au ca obiect cumpărarea, dezvoltarea, producţia sau coproducţia de programe destinate difuzării, de către instituţii de radiodifuziune şi televiziune;

acele contracte de servicii care au ca obiect prestarea de servicii de arbitraj şi conciliere;

acele contracte de servicii care au ca obiect prestarea de servicii financiare în legătură cu emiterea, cumpărarea, vânzarea sau transferul valorilor mobiliare ori a altor instrumente financiare, în special operaţii ale autorităţii contractante efectuate în scopul atragerii de resurse financiare şi/sau de capital, precum şi la prestarea de servicii specifice unei bănci centrale de către Banca Naţională a României;

Atenţie! Contractele de credit pentru finanţarea unui contract de achiziţie publică se atribuie prin aplicarea procedurii de negociere cu anunţ prealabil de participare.

acele contracte de servicii care au ca obiect angajarea de forţă de muncă, respectiv încheierea de contracte de muncă;

- acele contracte de servicii care au ca obiect prestarea de servicii de cercetare-dezvoltare remunerate în totalitate de către autoritatea contractantă şi ale căror rezultate nu sunt destinate, în mod exclusiv, autorităţii contractante pentru propriul beneficiu.

- acele contracte de servicii atribuite unei alte autorităţi contractante sau unei asocieri de autorităţi contractante, dacă acestea beneficiază de un drept exclusiv pentru prestarea serviciilor respective, în virtutea legii sau a altor acte cu caracter normativ care sunt publicate, în măsura în care acestea sunt compatibile cu prevederile Tratatului.

Alte excepţii specifice de la domeniul de aplicare

- Un subiect de drept căruia o autoritate contractantă, în baza competenţelor sale legale i-a acordat drepturi speciale sau exclusive de a presta un serviciu public are obligaţia de a respecta numai principiul nediscriminării atunci când acesta atribuie contracte de furnizare către terţi.

Atenţie! Autoritatea contractantă are obligaţia de a impune, prin autorizaţia pe care o emite, respectarea principiului nediscriminării de către cel care beneficiază de drepturile speciale sau exclusive, atunci când acesta atribuie contracte de furnizare catre terţi.

Dacă se atribuie un contract de servicii din categoria 2B, atunci obligaţia de a aplica ordonanţa:

- există numai pentru acele contracte a căror valoare este mai mare decât 125.000 euro,

şi

- se limitează numai la prevederile referitoare la caietul de sarcini (art. 35 – 38 din ordonanţă) şi la prevederile referitoare la anunţul de atribuire .

Dacă contractul servicii din categoria 2B cuprinde şi prestarea de servicii din categoria 2A şi a căror valoare estimată este inferioară valorii serviciilor din categoria 2B, atunci obligaţia de a aplica ordonanţa

- există numai pentru acele contracte a căror valoare este mai mare decat 125.000 euro

şi-

se limitează numai la prevederile referitoare la caietul de sarcini (art. 35 – 38 din ordonanţă) şi la prevederile referitoare la anunţul de atribuire

Atenţie! Este interzis autorităţii contractante de a combina, în cadrul aceluiaşi contract, servicii incluse din categoria 2B cât şi din categoria 2A, cu scopul de a beneficia de aplicarea prevederilor art.16 alin. (1) din ordonanţă atunci când atribuie respectivul contract de achiziţie publică.

 

Pentru a putea vinde aveti nevoie de informatii ... ROLICITATII

Niciun comentariu:

 
google analytics